тел.: 0888 641 806
КАМИ 64 ООД
Продажба, монтаж и демонтаж на гуми

Полезна информация и съвети за гумите

Ново европейско етикетиране

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА НОВИЯ РЕГЛАМЕНТ (EO)№ 1222/2009 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ


От 1 ноември 2012 г. всички гуми за леки и лекотоварни превозни средства, продавани в Европа, ще трябва да носят специални нови етикети.

 

Новият етикет на гумата за ЕС дава важна информация за аспектите на безопасността и екологията на една гума.

 

Подобно на енергийния етикет на кухненските електроуреди, етикетът на гумата за ЕС улеснява сравняването на гумите по отношение на сцепление на мокра настилка, икономия на гориво и шум.

Икономия на гориво

На гумите се дължи до 20% от разхода на гориво на вашия автомобил? Изборът на гуми с висока категория за разход на гориво ще ви осигури по-дълъг пробег с един резервоар и по-малко емисии на CO2.

Сцепление на мокра настилка

Сцепление с влажна пътна настилка е изключително важна характеристика от гледна точка на безопасността и зависи от способността на гумата да спре превозното средство бързо върху мокро пътно платно. Разликата в спирачния път между класовете A и G може да бъде до 30%. 

Външен шум

Външния шум от гумата се измерва в децибели. Тъй като много хора не са запознати със стойностите в децибели, шумовият клас също е показан.

Налягане на гумите

Неправилното налягане в гумите води до съкращаване на живота им!

Ако карате с ниско налягане в гумите, се повишава топлината във вътрешността на гумата. Това може да доведе до разделяне на гумата и конците в нея, което от своя страна води до износване и накъсване на конците.

Гуми за товарни коли и автобуси

Изборът на гуми за товарни автомобили и автобуси е комплексно решение, включващо редица елементи и зависещо от специфичните условия на експлоатация.
Всъщност първи решават самите автомобилни производители, които сключват договори за първоначално вграждане, а по-късно собствениците определят евентуалната замяна. 

Съхранение на гумите

Независимо че производителите добавят антиоксиданти, това не спира процеса на стареене на гумата. Правилният начин на съхранение може обаче значително да забави този процес.

 

При съхранение с джанти гумите се поставят легнали или хоризонтално една върху друга, а без джанти – вертикално, без да се поставят една върху друга.

Напомпване с азот

Азотът притежава много по-консистентна плътност в сравнение с обикновения въздух.

 

За постигане на оптимален ефект от помпането с азот на нормални автомобили първо трябва да се изтегли всичкия въздух от гумите. След като се свалят от джантите, те трябва да се почистят и по тях да няма влага. Преди отново да се монтират, джантите трябва да се намажат с лубрикант, който не съдържа вода.

Влажността и гумите

Всички гуми, напомпани с въздух, постепенно губят качествата си. Явлението обикновено се нарича „стареене” на гумата.

Истинската причина за промяната в свойствата на една гума се крие в кислородните молекули, които се съдържат във въздуха, с който е напомпана. Той представлява смес от няколко газа – основно азот (78%) и кислород (21%).

Зимните гуми

Автомобилните гуми се делят основно на няколко вида, според сезона, условията на експлоатация и архитектурата на протектора.


Гумите, предназначени специално за използване през зимата, датират още от началото на ХХ век, но по-широката им употреба започва значително по-късно. В продължение на дълги години зимните гуми изглеждат като копие на тракторните и се отличават от стандартните модели по масивните протекторни блокове – те обаче са по-шумни, твърди и с доста посредствени според днешните стандарти характеристики.

Протектор на гумата

Конструкцията на гумата има огромно значение за цялостната и структура, за здравината, издръжливостта на натоварване, усукване, вътрешно съпротивление, но именно протекторът е този, който осъществява директния контакт с пътя. На пазара могат да се открият гуми с хиляди видове шарки на протектори, при които функционалността и естетиката се комбинират в различни пропорции. 

 

Гумата може да се спука по време на движение!
Ако в грайфера на гумата е попаднал камък или има забит пирон, гумата може да се пробие или скъса по време на движение. Такава гума трябва незабавно да се смени и поправи, за да се избегнат по-големи щети по повърхността или превозното средство.Само специалист може да ви каже дали гумата може да бъде поправена, или трябва да се замени.

Първите автомобилни гуми

Първите автомобилни гуми, първоначално имат форма на голям цилиндричен маркуч. През 1904 г. обаче те вече разполагат с шарка на протектора, а добавянето на сажди ги прави по-твърди и издържливи и им придава типичният черен цвят. През 20-те години гумата вече разполагала с носещо тяло, изработено от памучни тъкани, а в средата на същото десетилетие се появява и балонната гума, в която налягането е намалено от 5 на 3 бара, с което значително се подобрява комфортът на возене.